Dojo Portræt, Soryukan: Aarhus Kendoklub Afsnit 1
Soryukan
爽流館Soryukan betyder forfriskende metode plads
Alder: Tredje ældste kendo klub i Danmark stiftet i 2000
Størrelse: Femte største klub i Danmark
Antal medlemmer: 8 mænd, 1 kvinde, 3 drenge og 1 pige
Antal trænere: 2
Hjemmeside: http://www.soryukan.dk
Træningsfrekvens: 2 gang om uge
Træning Niveau: Mest mudansha
Chefinstruktør
Iraj Nikjou har været hovedtræner for Soryukan Aarhus Kendo i over ti år. Han overtog træneransvaret fra Roberto Sarno, som stoppede med at træne kendo for at fokusere på sin musikkarriere. Han mener, at det vigtigste som træner er “at løfte alle oppe, ellers er vi alle bare nede... relativt til folks niveau selvfølgelig.” Soryukan har to trænere og mere end 10 elever, inklusiv flere unge og kvinder.
Iraj begyndte til kendo i Iran, da han var ca. 14 år gammel. Han var vild med kampkunst og havde allerede trænet Okinawa kyukoshinkai karate og judo før han startede til kendo. Desværre måtte han flytte fra sit land efter 3-4 års træning, og det endte med en 25 år lang pause fra kendo. For omkring 12 år siden startede han igen i Aarhus og trænede kendo under Nordfyn Goshikans Yukio-sensei. I dag træner han under Københavns Kenseikais Yosuke-sensei.
Irajs egen undervisningsstil har et stort fokus på kihon og andre grundlæggende elementer. Han har altid godt kunne lide gammeldags kodawari kendo, og det er vigtigt for ham, at hans elever forstår reiho og har respekt for andre mennesker. Han glæder sig dog også over at se det danske landshold blive stærkere og stærkere.
Hvert år planlægger Iraj sin sommerferie omkring kendo. Han finder altid først en kendoklub før han bestiller rejsen. “Så jeg har været lidt rundt i andre klubbers træning og mentalitet.... det er gave at have et godt overblik for mig!”. Han træner kendo 2-3 gang om ugen og er altid glad for nye udfordringer. Som det gælder for os alle, er kendo ikke altid nemt for Iraj, “men det vigtigste er, at jeg har det godt og sjovt med det ... ligegyldigt hvor lang tid det tager ... men at jeg udvikler mig i det tempo som passer mig.”
Hans yndlings shinai er af typen dobari, på grund af den “lettere bevægelse.... jeg kan skære hurtigere og bruge mindre energi…” Hans yndlings waza er debana, og han joker endda nogle gange med, at hans bedste oplevelser med kendo er at lykkedes med debana men.
Han håber på, at han efter Corona-pandemi endelig får mulighed for at prøve kræfter med 4-dan shinsa.