Dansk Kendo Forbund

View Original

Dojo Portræt, Soryukan: Aarhus Kendoklub Afsnit 2

Andre Medlemmer 

 

Adam Stahl er træner i Soryukan Aarhus kendo, og har dyrket kendo ca. halvdelen af sit liv. 

Han startede i København Kendo, da han som ung teenager interesserede sig for asiatisk kultur, og trænede i klubben frem til han begyndte på universitetet. I København byggede han et stærk kihon-fundament, som han tog med sig, da han i 2014 flyttede til Aarhus for at studere.

 

I Aarhus kom han også tættere på sin gamle landstræner Yukio Kato. "Jeg blev tilbudt en plads på junior landsholdet da jeg gik i gymnasiet. Dengang var der ikke noget der hed et talenthold. Vi var en lille tæt flok af meget dedikerede teenagere, som trænede meget intenst sammen i to år op til EM i Berlin 2013". I Aarhus fik Adam også hurtigt et træneransvar, som han deler med klubbens anden træner Iraj Nikjou.

 

Adam er ikke bare meget aktiv i træningen, men også i bestyrelsesarbejdet. Han har siddet i Dansk Kendo Forbunds bestyrelse af flere omgange. Første gang i 2012 og igen fra 2015 til 2017 og fra 2021 til 2022. Han er også kasser for både Aarhus og Horsens kendo. ”Jeg tror på, at man skal tage ansvar for fællesskabet der, hvor man kan magte det. Og så betyder det meget for mig, at der er et godt samarbejde på tværs af landet”. Sådan er han. Ikke bare med bestyrelser, men i også forhold til at støtte op om nye klubber.   

 

Udover at støtte Horsens kendo, har han også rejst til Roninkai i Næstved flere gange, og tilmed været dommer ved klubbens første shinsa. “Folk i København synes det er vildt, at jeg nogle gange besøger mine forældre to gange om måneden, når der er 4 timers transport hver vej. Jeg tænker mere sådan ‘det er kun fire timer’”. Så han rejser på tværs af landet, for at træne kendo og besøge venner og familie.

  

Adam er kendt som en meget venlig kendoka. Han er vellidt og har en naturligt høj moral. 

Han har også en ret ironisk humor, som det ikke er alle der forstår, men det er svært at blive vred på en, der er så imødekommende. Hans elever siger om ham, at ”Han er rigtig sød, og gjorde meget for at nybegynderne som mig følte, at vi kunne følge med og overvinde nogle de forskellige udfordringer vi blev sat overfor.” Og hans landsholdskammerat siger om ham, at “ Han er dygtig og engageret, og er god til at få alle med”. 

 

Adam bruger oftest en koto shinai, og hans favorit waza er aimen, fordi "det er den ultimative test af skills. Men-uchi er en af de mest grundlæggende teknikker i kendo, og den der mestrer teknikken bedst, i nuet, går derfra som dagens vinder”. 

 

Hans bedste oplevelse med kendo har været Landsholds fællestræning i Budapest tilbage i 2012. "Vi var samlet landsholdskæmpere fra Ungarn, Polen, Danmark, Sverige, Finland og Grækenland over tre dage. Vi trænede hårdt alle dage, og når vi havde fri inviterede de lokale os med ud og se byen. Det var et gennemført arrangement, der bragte mange venskaber med sig.” 

 

Hans ønske for fremtiden er, at der kommer mere samarbejde og flere træninger mellem alle landets klubber. Og så at bestå 4-dan, den store test. 

Eske Christiansen har i en årrække været holdleder og delegation leder for det danske landshold i kendo til EM og EM. Han træder efter sommerferien 2022 ind som Dansk Kendo Forbunds elitechef og skal være bindeled mellem den sportslige organisation (landstræner og talentholds trænerne) og bestyrelsens samt klubberne i Dansk Kendo Forbund. Han har dyrket kendo siden 1999-2000 med flere pauser ind i mellem. Startede i Københavns Kendo klub men flyttede i 2007 til Aarhus men startede først i Aarhus Kendo klub omkring 2009. Eske træner både med Silas og Nanna som er hans søn og datter. Skader har dog plaget det sidste års tid så Eske har ikke været så aktiv til træningen men kæmper jordan komae når han igen kan træne fuldt med.



Joar Folcker har trænet kendo siden august 2022. Han startede da han længe havde overvejet det i forbindelse med sin interesse for japan. Han læser også japan studier på Københavns universitet. En af hans bedste oplevelser var når han fik sit eget udstyr “da følte jeg at jeg for alvor blev del af fællesskabet og kendo”